Virksomhedspraktik

Et stabilt springbræt til job og uddannelse

Har du svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet? Virksomhedspraktik er et effektivt værktøj til at få foden indenfor en virksomhed. Ofte bliver det til ordinær beskæftigelse eller løntilskud med jobgaranti. Måske bliver du klogere på dine job- og uddannelsesvalg - eller opnår bedre forståelse for din arbejdsevne, styrker og svagheder. Men det kræver, at du er motiveret og har lyst til at komme godt i gang med ungdoms- og voksenlivet.

Virksomhedspraktik & løntilskud – forsikring og samarbejdsaftale

Målet med praktikken kan være mange. Det kan fx være en kort praktik på 4 uger (oplæringsperiode) med jobgaranti eller løntilskud. At være i løntilskud (tilskud til virksomheden) betyder ikke noget for dig. Du får løn og en ansættelseskontrakt på lige fod med dine kollegaer. Det kan også være en længerevarende praktik over fx 12 uger eller mere - med henblik på en langsom indgang til arbejdsmarkedet.

Du kan fx bruge virksomhedspraktikken som et ekstra kort på hånden til drømmejobbet – tilbyde arbejdsgiver 4 ugers oplæring kvit og frit samt at du er forsikret under hele praktikken. Der vil samtidig være tilknyttet en af vores virksomhedskonsulenter, som følger op på begge parter – og som sikrer at aftalerne overholdes.

Virksomhedspraktik – investering til at nå målet

Det kræver en helt bestemt indstilling fra din side, hvis virksomhedspraktikken skal blive en succes. Der er nemlig ikke løn involveret i de 4 uger. Hvis du får Uddannelseshjælp, så vil det være lønnen under praktikken + evt. tilskud til transporten. Modtager du ikke nogen form for ydelse, så er praktikken på egen regning. Du skal derfor se praktikken som en investering fra din side til at nå målet. Det er også en investering fra virksomhedens side, som bruger tid og ressourcer på din oplæring.

Kontakt vores virksomhedskonsulenter

Du kan til enhver tid selv finde en virksomhed og lave aftale om virksomhedspraktik, hvis begge parter opfylder betingelserne. Du kan også få hjælp til at finde en virksomhedspraktik gennem vores virksomhedskonsulenter, som har et bredt virksomhedsnetværk samt et godt kendskab til åbninger på arbejdsmarkedet.

Andre unge spørger om...

Typisk kommer du i virksomhedspraktik eller job med løntilskud i samarbejde med din sagsbehandler og en virksomhedskonsulent i Unge- og Uddannelsesenheden. Sammen finder vi ud af, hvordan du hurtigst kan komme i job eller uddannelse. Mangler du erfaring på arbejdsmarkedet eller er usikker på uddannelsesvalg, så kan virksomhedspraktik eller løntilskud være et effektivt springbræt til ordinær beskæftigelse eller uddannelse efterfølgende.

Du kan også selv lave en aftale om virksomhedspraktik (max 4 uger) eller et løntilskud (typisk 3-6 måneder) med virksomhederne – også uden at du modtager uddannelseshjælp. Her skal du dog være opmærksom på at praktikken er uden ydelse eller løn. 

Har du et samarbejde med en virksomhed, så skal du kontakte en af vores virksomhedskonsulenter, der skal sikre at betingelserne er på plads. Virksomhedskonsulenterne laver herefter papirarbejdet sammen med virksomheden.

Ansættelse med løntilskud er et tilbud for ledige med ret til at blive aktiveret. Du får en ansættelseskontrakt med løn under overenskomst.

Du kan læse mere om reglerne for løntilskud på Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings hjemmeside.

Generelt skal man have været ledig i 6 måneder for at komme i løntilskud. Der er dog mulighed for at komme i løntilskud fra første ledighedsdag, hvis man fx er over 50 år, er enlig forsørger eller ikke har en almen eller erhvervsrettet uddannelse.

Du kan læse mere om reglerne for løntilskud på Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekrutterings hjemmeside.